Καταπολέμηση Άγχους – Tips & Tricks

Σύμφωνα με το healthline.com, το άγχος ορίζεται σαν μια εμπειρία κατά την οποία φοβόμαστε, ότι δεν έχουμε αρκετούς πόρους για να ανταπεξέλθουμε σε μια μελλοντική κατάσταση. Πολλοί, το συγχέουν με το stress, καθώς αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα, ενώ το stress είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού ενόψει μιας απειλής. Το άγχος και το stress έχουν πολύ σημαντική αρνητική επίπτωση τόσο στη φυσική μας παθολογία όσο και στη ψυχική μας υγεία. Αντιθέτως, άλλα θετικά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη και η χαρά θωρακίζουν την υγεία μας, προσφέροντάς μας πολλαπλά οφέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, έφτιαξα μια λίστα με επιστημονικά εμπεριστατωμένες συμβουλές, προκειμένου να μειώσετε το άγχος σας και να αυξήσετε τα θετικά σας συναισθήματα μέσα από το Coaching και τη Θετική Ψυχολογία.  

1 – Χρησιμοποιήστε τα Δυνατά σας Χαρακτηριστικά

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τομείς στη ζωή τους, που τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά. Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούν με πολύ λειτουργικό τρόπο τα δυνατά τους χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν την τάση να παραμελούν τα δυνατά τους στοιχεία και να εστιάζουν σε αυτά, που τους δημιουργούν προβλήματα. Είναι σημαντικό αρχικά να αναγνωρίσουμε όλες τις δεξιότητες, που διαθέτουμε και εν συνεχεία να προσπαθήσουμε να τις εξελίξουμε ακόμα περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή μας και μειώνεται σημαντικά το άγχος μας, αφού πλέον δε νιώθουμε αδύναμοι σε ό,τι μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Υπάρχουν στο διαδίκτυο, δωρεάν και μη, ερωτηματολόγια που μπορούν να μας δείξουν μια λίστα με τα δυνατά μας χαρακτηριστικά. Το πρώτο στάδιο, πριν τη βέλτιστη χρήση, είναι η αναγνώριση. Μετά την αναγνώριση, χρήσιμο είναι για κάποιο διάστημα (πχ. 2 εβδομάδες) να παρατηρήσουμε, πώς αυτά προκύπτουν στην καθημερινότητά μας και στην εργασία μας. Αργότερα καλό είναι να αναλογιστούμε, πώς θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε με νέους διαφορετικούς τρόπους.

2 – Ρουτίνα Χαλάρωσης και Φροντίδας του Εαυτού μας

Πολλοί άνθρωποι, που βιώνουμε άγχος, συχνά εστιάζουμε τόσο πολύ στο μέλλον, που δεν υπάρχει χώρος στο μυαλό μας για άλλες σημαντικές δραστηριότητες στο παρόν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταπιέζουμε το άγχος, και σαν συναίσθημα, να μην του δίνουμε τον απαραίτητο χώρο εκτόνωσης, που απαιτεί. Αντ’ αυτού μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καθημερινή ρουτίνα χαλάρωσης και φροντίδας του εαυτού μας, η οποία θα μας θωρακίσει από το άγχος και θα δρα κατευναστικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε πολύ καλύτερα, να δώσουμε τον απαραίτητο χώρο που χρειάζεται στο άγχος, προκειμένου να εκτονωθεί.  

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χαλαρώνουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.  Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε τι ταιριάζει καλύτερα σε μας. Κάποιες αναπνοές, ένας περίπατος ή ακόμα και μια άσκηση διαλογισμού ή χαλάρωσης, βοηθάει σημαντικά τη ψυχική μας υγεία, κατευνάζοντας τα επίπεδα άγχους, που βιώνουμε. Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε μια πληθώρα ασκήσεων χαλάρωσης, που να μας ταιριάζει. Προγραμματίζοντας εβδομαδιαίες ευχάριστες δραστηριότητες είναι ένα κομμάτι φροντίδας του εαυτού μας, το οποίο μας προστατεύει επίσης από το άγχος.

3 – Ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη, σύμφωνα με το positivepsychology.com, είναι ένα συναίσθημα κατά το οποίο αναγνωρίζουμε τα καλά πράγματα, που συμβαίνουν στη ζωή μας ακόμα και σε δύσκολες περιόδους. Έρευνες της Θετικής Ψυχολογίας έχουν αποδείξει, ότι σε νευρολογικό επίπεδο, η πρακτική της ευγνωμοσύνης προσφέρει σημαντικά οφέλη. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα θετικό συναίσθημα, που αντίθετα από το άγχος, μας «γειώνει» στο παρόν βιώνοντας ευχάριστες συναισθηματικές καταστάσεις.

Είναι πολύ εύκολο να εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Εστιάζω στο να εξασκήσουμε, γιατί η ευγνωμοσύνη είναι μια δεξιότητα, και όπως όλες οι δεξιότητες, όσο πιο πολύ προπονούμαστε σε αυτήν, τόσο καλύτεροι γινόμαστε. Μια καθημερινή άσκηση, όπως δημιουργήθηκε από τον πρωτοπόρο της Θετικής Ψυχολογίας Seligman, που διαρκεί πολύ λιγότερο από πέντε λεπτά, είναι το να παίρνουμε ένα κομμάτι χαρτί και γράφουμε 3 πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Προσοχή, δεν ψάχνουμε μόνο για τα πολύ σημαντικά πράγματα αλλά καταγράφουμε και απλά καθημερινά πράγματα, που μας γεμίζουν ικανοποίηση.

Τα παραπάνω είναι 3 tips, τα οποία βοηθούν καθημερινά πολλούς ανθρώπους να μειώσουν τα επίπεδα άγχους, που βιώνουν και να θωρακίσουν τον εαυτούς τους. Εάν θεωρείτε, πώς τα επίπεδα άγχους, που βιώνετε είναι πολύ υψηλά, καλόν είναι, να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία, ώστε να σας βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους σας. 

Δρ. Παναγιώτης Καραγιάννης
Ο Παναγιώτης Καραγιάννης σπούδασε ψυχολογία στο University of Central Lancashire (Συνεργασία με το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS). Συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Λονδίνο, παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο City, University of London. Παράλληλα συνεχίζει την εκπαίδευσή του, παρακολουθώντας το εξειδικευμένο Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία του Coaching στο University of East London. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπευτών και Συμβούλων. Διατηρεί επίσης την ιδιωτική πρακτική του τα τελευταία χρόνια σαν ψυχοθεραπευτής στην Αγγλία.