Θετική Ψυχολογική Παρέμβαση για την Aντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση, της οποίας τα αίτια είναι είτε παθολογικά είτε ψυχολογικά-ψυχοσωματικά. Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση, της οποίας τα αίτια είναι είτε παθολογικά είτε ψυχολογικά-ψυχοσωματικά. Η παχυσαρκία ως ψυχοσωματικό σύμπτωμα εμφανίζεται συχνότερα και μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά και στην ψυχολογική μας κατάσταση.

Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αναπτύξει ένα λιπαρό τύπο σώματος.  Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να λειτουργήσει σαν μια διαφυγή από την κατάθλιψη αλλά και το άγχος. Γενικά, όταν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, η εμφάνιση παχυσαρκίας συνήθως μας παραπέμπει στην ύπαρξη μιας εσωτερικής διαμάχης, η οποία εκφράζεται μέσα από το σώμα μας και το ξέσπασμα, που κάνουμε στο φαγητό. Δηλαδή το σώμα μας χρησιμοποιείται ασυναίσθητα σαν μια παρά-γλώσσα μέσω της οποίας η ψυχολογία μας, μας ενημερώνει πως κάτι δεν πάει καλά.

Επιπλέον η παχυσαρκία μπορεί να λειτουργεί σαν υποκατάστατο ανικανοποίητων συναισθηματικών φιλοδοξιών. Αξίζει σε αυτό το σημείο να θυμηθεί κανείς πόσες φορές κάποιος μας έχει ετοιμάσει το αγαπημένο μας φαγητό προκειμένου να μας φροντίσει όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση. Η πράξη αυτή συνήθως έχει σαν σκοπό να μας τονώσει το ηθικό αλλά και να μας αυξήσει τα θετικά συναισθήματα. Έτσι συσχετίζουμε το φαγητό με τη συναισθηματική ασφάλεια και καταφεύγουμε σε εκείνο προκειμένου να  αισθανθούμε καλύτερα. Μέσα από αυτόν το μηχανισμό τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό, από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε, προκειμένου να νιώθουμε καλά, αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Θετική Ψυχολογία

Η Θετική Ψυχολογία μας δίνει λύσεις οι οποίες, έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα καθώς οδηγούν στην επίλυση της εσωτερικής διαμάχης αλλά και σε μια καλύτερη ζωή. Αυτά τα επιτυγχάνουμε λαμβάνοντας υπόψιν τη δυναμική της σχέσης που υπάρχει μεταξύ του ανθρώπου με το φαγητό αλλά και την κουλτούρα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του γύρω από αυτό. Επιπλέον εξερευνούμε διαφορετικούς τρόπους επίλυσης των εσωτερικών διαμαχών και επενδύουμε στη διεύρυνση των στόχων του ανθρώπου προκειμένου να δημιουργήσει μια πιο όμορφη ζωή.

Ουσιαστικά, μέσω της διερεύνησης, προκαλούμε μια επανατοποθέτηση του ατόμου συνολικά στη ζωή του, έτσι ώστε ο παράγοντας του φαγητού να αρχίσει να λαμβάνει τις πραγματικές του διαστάσεις, χωρίς τις ψυχολογικές προεκτάσεις, που μπορεί εμείς να του δίνουμε. Στην όλη διαδικασία επανατοποθέτησης είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε το άτομο να αναγνωρίσει και να ενδυναμώσει τα «δυνατά» στοιχεία του χαρακτήρα του με τέτοιο τρόπο ώστε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και αποκτήσει πίστη στη δύναμη που κρύβει μέσα του.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η απώλεια βάρους είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση, προσήλωση στο στόχο και ανατροφοδότηση προκειμένου τα θετικά αποτελέσματα να μπορούν να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου, αποφεύγοντας τις παλινδρομήσεις.

 Ο Προσωπικός Σύμβουλος Παναγιώτης Καραγιάννης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη ψυχολογική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με εξαιρετικά διαχρονικά αποτελέσματα. Στα πλαίσια της συνολικότερης αντιμετώπισης της παχυσαρκίας συνεργάζεται με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, έτσι ώστε συνδυαστικά να υπάρχει φροντίδα και στη φυσιολογία της παχυσαρκίας.